top of page
  • Yazarın fotoğrafıNurani Müdafa

LEYLE-İ KADİR LÂHİKASI



بِاسْمِهٖ سُبْحَانَهُ


وَاِنْ مِنْ شَيْءٍ اِلَّا  يُسَبِّحُ بِحَمْدِهٖ


اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَ رَحْمَةُ اللّٰهِ وَ بَرَكَاتُهُ بِعَدَدِ عَاشِرَاتِ دَقَائِقِ اَيَّامِ الْفِرَاقِ


Aziz, sıddık, fedakâr, sebatkâr, kahraman, hizmet-i Kur'âniyede ve imaniyede kuvvetli, dirayetli kardeşlerimiz! 


Cenâb-ı Erhamü'r-Râhimîn ve Zât-ı Bâkî-yi Ezelî olan Rabbimiz, Kur'ân-ı Hakîm'de Sûre-i Kadr'de, Leyle-i Kadr'e işareten şöyle buyuruyor;


بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحٖيمِ

اِنَّٓا اَنْزَلْنَاهُ فٖى لَيْلَةِ الْقَدْرِۚ ﴿١﴾ وَمَٓا اَدْرٰيكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِۜ ﴿٢﴾ لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ اَلْفِ شَهْرٍۜ ﴿٣﴾

تَنَزَّلُ الْمَلٰٓئِكَةُ وَالرُّوحُ فٖيهَا بِاِذْنِ رَبِّهِمْۚ مِنْ كُلِّ اَمْرٍۙۛ ﴿٤﴾ سَلَامٌ۠ۛ هِىَ حَتّٰى مَطْلَعِ الْفَجْرِ ﴿٥﴾


«Leyle-i Kadir ise, nass-ı Kur’ân ile bin aydan daha hayırlı olduğu bu sırra bir hüccet-i katıadır.» (Mektubat, s. 402)


Sûre-i Kadr'de geçen

لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ اَلْفِ شَهْرٍۜ

ifadeleri, Leyle-i Kadr'in bin aydan daha hayırlı olduğuna işaret etmektedir.


Evet, «Leyle-i Kadir gibi bir tek gece, seksen küsur seneden ibaret olan bin ay hükmünde olduğunu Nass-ı Kur'ân gösteriyor.»

(Lem'alar, s. 17)


Bin ay, yaklaşık olarak seksen üç seneye denk gelmektedir.


Bu gece hafî bırakılmıştır;

«İnsanlarda veli, Cum’ada dakika-i icabe, Ramazanda Leyle-i Kadir, Esma-i Hüsnada İsm-i Azam, ömürde ecel meçhul kaldıkça; sair efrad dahi kıymetdar kalır, ehemmiyet verilir.»

(Mektubat, s. 476)


«Gerçi Leyle-i Kadir gizlidir. Fakat ümmet madem bu geceye Leyle-i Kadir nazarıyla bakar. Elbette hakikî hükmünde her bir hayrın binler sevabı olur. Siz Kur'ân, Cevşen, Evrâd-ı Bahâiye, Salavat-ı Nuriye o geceyi ihya ediniz.»

(Gayr-ı Münteşir Mektuplar - 3, Afyon Gayr-ı Münteşir, s. 1461)


Aynı zamanda rivâyetlerde Şehr-i Ramazan'ın nısf-ı ahîrindeki tekli gecelerinde Leyle-i Kadr'i aramak tavsiyesi de vardır.


«Rivâyât-ı sahiha ile “Leyle-i Kadr’i nısf-ı âhirde, hususan aşr-ı âhirde arayınız.” ferman etmesiyle, bu gelecek geceler, seksen küsur sene bir ibadet ömrünü kazandıran Leyle-i Kadr’in gelecek gecelerde ihtimali pek kavî olmasından istifadeye çalışmak, böyle sevaplı yerlerde bir saadettir.»

(Şualar, s. 512)


«Leyle-i Kadir gizli olmasından Ramazan'ın her gecesinde; hususan nısf-ı âhirede ve bilhassa aşr-ı âhirde ve bilhassa yirmi bir, yirmi üç, yirmi beş, yirmi yedi, yirmi dokuzda bulunması ihtimaliyle, onlarda aramalı diye hadîste vardır. Cenâb-ı Erhamürrâhimîn, Nurcular hakkında bu Ramazan'ın her bir gecesini bir Leyle-i Kadir kadar sevabdar ve Leyle-i Kadr'i de 1.000 ay kadar hayırlı yapsın. Amin, âmîn, âmîn.»

(Gayr-ı Münteşir Mektuplar - 3, Emirdağ 1 Gayr-ı Münteşir, s. 1312)


Her harfine otuz bin hasene verilen bir gündür, Leyle-i Kadir;

«İşte o kudsî defterin en mükemmeli; kırk vecihle mu’cize ve her dakikada hiç olmazsa yüz milyonun dillerinde gezen, nur serpen ve herbir harfinde asgari olarak on sevab ve on hasene ve bazan onbin ve bazen Leyle-i Kadir sırrıyla bir harfine otuz bin hasene ve meyve-i Cennet ve nur-u berzah veren Kur’an-ı Mu’ciz-ül Beyan’dır.»

(Lem'alar, s. 225)


«Fazl-ı İlahîden o harflerin sevabı sünbüllenir, bazan on tane verir, bazen yetmiş, bazen yedi yüz (Âyet-ül Kürsî harfleri gibi), bazan bin beş yüz (Sure-i İhlas’ın harfleri gibi), bazen on bin (Leyle-i Berat’ta okunan âyetler ve makbul vakitlere tesadüf edenler gibi) ve bazan otuz bin (meselâ haşhaş tohumunun kesreti misillü, Leyle-i Kadir’de okunan âyetler gibi).»

(Sözler, s. 346)


Leyle-i Kadr'i Ramazan içinde bulup i̇hya etmenin en suhûletli yolu, her gecesini ihya etmektir.


«Seksen küsur sene ibadetli bir ömr-ü bâkiyi temin eden Ramazan-ı Şerifinizi bütün ruh u canımızla tebrik ve her gecesi bir nevi Leyle-i Kadir hükmünde hakkımızda menfaatdar olmasını niyaz ederiz.»

(Emirdağ Lâhikası - 2, s. 17)


Nurlar'da geçen bazı Leyle-i Kadir tebrikleri şu şekildedir;


«Leyle-i Kadrinizi tebrik eder muvaffakıyetler dileriz.»

(Emirdağ Lâhikası - 2, s. 235)


«Sizin hem Leyle-i Kadr’inizi, hem bayramınızı bütün ruh u canımla tebrik ediyorum, tes’id ediyorum.»

(Kastamonu Lâhikası, s. 97)


«Sizin bayramınızı, Leyle-i Kadr’inizi, Ramazan-ı Şerif’te makbul dualarınızı bütün ruh u canımla tebrik ve tes’id ediyorum.»

(Kastamonu Lâhikası, s. 100)


"Gelen Leyle-i Kadr'inizi ve gelecek Ramazan Bayramı’nızı bütün ruh u canımızla tebrik ediyoruz."

https://www.hizmetvakfi.org/husnu-bayramoglu-agabeyden-leyle-i-kadir-ve-bayram-tebrik-lahikasi.html


«Umum kardeşlerimize birer birer selâm. Ve gelecek Leyle-i Kadir, her bir Nurcu hakkında seksen üç sene ibadetle geçmiş bir ömür hükmüne geçmesini, hakikat-ı Leyle-i Kadr'i şefaatçi ederek Rahmet-i İlâhiyeden niyaz ediyoruz.»

(Tarihçe-i Hayat, s. 502)


«Umum kardeş ve hemşirelere birer birer selâm ve selâmetlerine ve muvaffakiyetlerine dua ederiz ve deriz: Yâ Rabbenâ! Bu Ramazan'daki Leyle-i Kadr'i, Nur şâkirdleri hakkında bin ay kadar hayırlı yap! Âmîn, âmîn, âmîn.»

(Gayr-ı Münteşir Mektuplar - 2, Emirdağ 1 Gayr-ı Münteşir, s. 1181)


Cenâb-ı Hak, bu leyâli-i mübareke hürmetine bizleri İttihâd-ı İslâm'da istihdam eylesin. Bizleri nevmden uyandırıp, hakikî sebeb-i terakkimiz olan İslâmiyet'e dört el ile sarılmayı nasip ve müyesser eylesin. Âmîn âmîn âmîn.


Nurani Müdafa Heyeti

174 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page